Ήθη και έθιμα της Σκύρου- Σκυριανο καρναβαλιΗ Σκύρος είναι ένα ήσυχο νησί που θα σας εντυπωσιάσει με την ομορφιά του. Υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις μέσα στο χρόνο που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον και μπορείτε να συνδυάσετε τις διακοπές σας στη Σκύρο όταν θα πραγματοποιούνται κάποιες από αυτές. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τα ήθη και έθιμα της Σκύρου.

Κάθε γωνιά της Ελλάδας διαθέτει τα δικά της ήθη και έθιμα τα οποία αποτελούν σφραγίδα για τον κάθε τόπο. Στην Σκύρο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις όπως είναι τα πανηγύρια αλλά και άλλα events πολιτιστικού ενδιαφέροντος. Στη Σκύρο συναντάμε ένα πολύ ιδιαίτερο έθιμο που πραγματοποιείται στις απόκριες και σε αυτό πρωταγωνιστούν “οι Γέροι οι Κορέλες και ο Φράγκος”.

Ήθη και έθιμα της Σκύρου- Σκυριανό Καρναβάλι

Το Σκυριανό καρναβάλι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα. Στην ουσία ξεκινά με την μεταμφίεση των κατοίκων σε Γέρους, Κορέλες και Φράγκους. Έπειτα έχουμε τα στιχάκια που απαγγέλλονται και τα οποία συνδέονται με την σάτιρα και τέλος όλη αυτή η γιορτή ολοκληρώνεται την καθαρά Δευτέρα με πανηγυρισμούς.

Στη Σκύρο τις απόκριες υπάρχει μία Διονυσιακή ατμόσφαιρα. Στους δρόμους θα δείτε άντρες μεταμφιεσμένους και έχοντας πάνω τους κουδούνια διασχίζουν την αγορά. Πιο συγκεκριμένα οι λεγόμενοι “Γέροι” φορούν μία μαύρη μαλλιαρή κάπα και μία μάσκα με δέρμα από κατσίκι. Στη μέση φορούν πολλά κουδούνια, (από αυτά που έχουν τα πρόβατα) μπορεί να είναι ακόμη και 40.

Τον “Γέρο” τον συνοδεύουν “η Κορέλα” και “ο Φράγκος”. Η Κορέλα είναι άντρας και φοράει παραδοσιακή γυναικεία στολή, ενώ κρύβει το πρόσωπο του με μάσκα. Ο Φράγκος φοράει ένα Ευρωπαϊκό παντελόνι και έχει κρεμασμένο πίσω του ένα μεγάλο κουδούνι. Σκοπός είναι καθώς περπατάνε να κάνουν θόρυβο ενώ ταυτόγχρονα χορεύουν.

Σύμφωνα με τον μύθο, το έθιμο αυτό έχει σχέση με ένα ηλικιωμένο τσοπάνη ο οποίος έχασε όλα του τα πρόβατα από τον βαρύ χειμώνα. Θέλοντας να γνωστοποιήσει αυτό το γεγονός στους κατοίκους, έβαλε στη μέση του τα κουδούνια από τα πρόβατα και παίρνοντας την σύζυγό του μαζί περπατούν στα σοκάκια του νησιού. Έτσι, ενημερώνει τους κατοίκους για την συμφορά που τους βρήκε.

Το έθιμο της Τράτας

Αποκορύφωμα του Σκυριανού καρναβαλιού είναι το έθιμο της τράτας. Όπου την τελευταία Κυριακή της αποκριάς τοποθετείται η τράτα στην πλατεία και οι κάτοικοι φορώντας στολή ναυτικών σατιρίζουν την επικαιρότητα λέγοντας στιχάκια.

Το έθιμο του γάμου

Άλλο ένα έθιμο που θα συναντήσουμε στην Σκύρο έχει σχέση με τον γάμο και τις βαπτίσεις. Όπου εδώ οι προσκεκλημένοι δεν λαμβάνουν προσκλητήριο, αλλά οι οικογένειες της νύφης και του γαμπρού περνούν από τα σπίτια και τους προσφέρουν τηγανίτες. Επιπλέον, αντί για κουφέτα προσφέρουν και πάλι τηγανίτες με μέλι.

Πανηγύρια στη Σκύρο

Στη Σκύρο πραγματοποιούνται πανηγύρια κατά την διάρκεια του χρόνου τα οποία θα σας μείνουν αξέχαστα. Τα πανηγύρια γίνονται στις εκκλησίες που διαθέτει το νησί οι οποίες είναι 365.

Όταν η λειτουργία ολοκληρωθεί στο προαύλιο της εκκλησίας τοποθετούνται οι τάβλες. Υπάρχουν καζάνια με πιλάφι και γίδα ή αρνί. Το γλέντι με τα σκυριανά τραγούδια ξεκινά και κρατάει μέχρι το πρωί.

Αυτά είναι κάποια από τα ήθη και έθιμα της Σκύρου τα οποία τα συναντάμε ακόμη και σήμερα και έχουν αντέξει με το πέρασμα των χρόνων και δείχνουν την παράδοση του νησιού.