Ιστορία της ΣκύρουΗ Σκύρος είναι ένα νησί που ανήκει στο νομό Ευβοίας και είναι το μεγαλύτερο νησί των Βορείων Σποράδων. Η Σκύρος είναι ένα οικονομικό νησί το οποίο απέχει 3,5 ώρες περίπου από την Αθήνα. Μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, όμως είναι ιδανική τόσο για οικογένειες και ηλικιωμένους όσο και για πιο νέους που απλά θέλουν να ηρεμίσουν και να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές. Διαθέτει όμορφα τοπία και καταπράσινες διαδρομές ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα. Ας δούμε όμως συνοπτικά κάποιος πληροφοριές για την ιστορία της Σκύρου.

Ιστορία της Σκύρου

Στο παρελθόν είχε διάφορες ονομασίες. Οι ονομασίες αυτές  σχετίζονται με τους κατοίκους που είχαν μείνει σε αυτή ή είχαν σχέση με τη μορφολογία και το εδάφός της. Κάποιες από αυτές τις ονομασίες είναι Αιγίβοτος, Πελασγία και Δολοπία.

Ποιοι ήταν οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού; Πελασγοί, Κάρες, Λέλεγες, Δρύοπες και Δόλοπες.

Λόγω των ευρυμάτων που έχουν εντοπιστεί στην Σκύρο όπως είναι τα λείψανα, θεωρείται ότι κατοικήθηκε από την νεολιθική περίοδο. Η ακμή της Σκύρου πραγματοποιείται την εποχή του χαλκού. Το αποκορύφωμα της ακμής είναι η Μυκηναϊκή περίοδος.

Η Σκύρος κατακτήθηκε από τους Αθηναίους το 475 π.Χ, ενώ το 323 – 322 π.Χ. κυριάρχησαν οι Μακεδόνες. Το 197 π.Χ. την κατέλαβαν οι Ρωμαίοι. Έπειτα ακολούθησε η βυζαντική εποχή όπου η Σκύρος υπήχθη στο θέμα του Αιγαίου και στο νησί διαδόθηκε η χριστιανική θρησκεία.

Το 1204 η Σκύρος όπως και η Σκιάθος, η Σκόπελος και η Μύκονος κατελήφθη από του αδερφούς Γκίζι. Το 1538 ενώ είχε κατακτηθεί από τους Οθωμανούς, η Σκύρος διέθετε πολλά προνόμια. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι δεν υπήρχαν στο νησί για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ούτε Τουρκικά στρατεύματα.

Οι κάτοικοι της Σκύρου κατά την Τουρκοκρατία κατέφευγαν στο κάστρο λόγω πειρατικών επιδρομών. Τέλος, είναι πολύτιμη η βοήθεια που πρόσφερε η Σκύρος (τόσο οικονομική όσο και ναυτική) κατά την ελληνική επανάσταση του 1821.

Η Σκύρος είναι ένα νησί με σπουδαίο παρελθόν το οποίο διαθέτει ήθη και έθιμα που έχουν διατηρηθεί με το πέρασμα των χρόνων με σκοπό να μας θυμίζουν την παράδοση του.

Σκύρος και Μυθολογία

Είναι ένα ήσυχο νησί και είμαστε σίγουροι πως θα σας εντυπωσιάσει η φιλοξενία των ανθρώπων και η ομορφιά που διαθέτει. Υπάρχουν σημαντικά πρόσωπα της Ελληνικής μυθολογίας που συναντάμε στην Σκύρο όπως είναι ο Θησεάς.

Όταν ο Ηρακλής ελευθέρωσε τον Θησέα από τον Άδη εκείνος πήγε στην Σκύρο αφού καταράστηκε τους Αθηναίους. Στη Σκύρο ο Λυκομήδης πιστεύοντας ότι ο Θησεάς είναι ανταγωνιστής τον σκότωσε σπρώχνοντάς τον από γκρεμό.

Ένα άλλο μυθικό πρόσωπο είναι ο Αχιλλέας.  Ζούσε στο παλάτι του Λυκομήδη και ήταν μεταμφισμένος σε γυναίκα. Ο λόγος που κρύφτηκε στο παλάτι, ήταν ότι η μητέρα του φοβόταν ότι θα έπρεπε να πολεμήσει στη Τρόια και έτσι θα είχε ένα άσχημο τέλος. Γιος του Αχιλλέα και της Δηιδάμειας ήταν ο Νεοπτόλεμος, ονομάστηκε έτσι διότι πολέμησε στην Τροία σε πολύ νεαρή ηλικία (12 ετών).

Εάν επισκεφθείτε τη Σκύρο θα εντυπωσιαστείτε από τις όμορφες παραλίες που διαθέτει οι πιο γνωστές είναι τα Μαγαζιά, Μώλος, η Ατσίτσα και το Πεύκο. Υπάρχουν όμως και άλλα σημεία στο νησί που μπορείτε να τα επισκεφθείτε μέσω της θάλασσας και εκτός από τα μαγευτικά νερά που διαθέτουν θα εντυπωσιαστείτε και από τις σπηλιές και τα έρημα νησάκια που θα δείτε.